Lerarenbeurs aanvragen? Tips!

 1. De lerarenbeurs maakt het voor iedere docent van primair onderwijs tot en met hbo mogelijk om eenmaal in zijn carrière een stevige bijscholing te volgen. Met het geld uit de beurs worden studiekosten betaald en in de meeste gevallen ook de vervanging op school. De lerarenbeurs is de ideale regeling voor leraren die een keer flink kennis willen bijtanken. De leerkracht bepaalt zelf welke opleiding hij of zij kiest. Denk daar goed over na en lees de tips want je hebt dus maar één keer de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor de beurs.
 2. U mag tijdens uw hele onderwijscarrière eenmalig gebruikmaken van de lerarenbeurs. U hoeft dus niet direct dit jaar te beginnen. Plan de opleiding bewust. De regeling is blijvend. Inmiddels mag na een bachelor ook een master. Kijk op www.duo.nl 
 3. Vanaf 2012 geldt de Lerarenbeurs uitsluitend voor erkende bachelor- of masteropleidingen. Let daar op bij uw aanvraag. Vraag bij twijfel of de opleiding die u op het oog heeft wel in het croho-register als erkende bachelor- of masteropleiding is opgenomen.
 4. De AOb krijgt geluiden dat directies en besturen vragen om een opleiding die al was toegezegd alsnog via de scholingsbeurs te laten lopen. Is dit ook uw keuze, dan is het prima. Zou u liever in de toekomst de beurs voor een carrière switch gebruiken, durf dan nee te zeggen. Overleg met uw bestuur over uw carrièreplannen.
 5. De lerarenbeurs is een extra mogelijkheid voor scholing naar eigen keuze. In twee jaar kunt u een mooie masteropleiding doen of uw carrière van richting veranderen door bijvoorbeeld de remedial teaching-opleiding te gaan doen.
 6. De lerarenbeurs is persoonsgebonden. Ook als u ergens anders gaat werken binnen het onderwijs blijft dit recht bestaan.
 7. U kiest uw opleiding, de directie moet daarvoor tekenen om recht te krijgen op vervanging. Overleg over de opleiding is prima, maar het blijft een persoonlijke keuze die alleen in heel bijzondere gevallen geweigerd mag worden. Wil de directie niet tekenen, neem dan als u lid bent contact op met de AOb info@aob.nl

Waar bestaat de beurs uit?

U kunt maximaal drie jaar lang 3500 euro voor college- of lesgeld per jaar krijgen voor een erkende bachelor of masteropleiding. Daarnaast 10 procent van het college- of lesgeld voor studiemiddelen en nog eens 10 procent van het college- of lesgeld voor reiskosten. Als het gaat om een tweede bachelor- of masterstudie waarvoor het hogere collegegeld wordt gevraagd, kunt u dat vergoed krijgen tot maximaal 7000 euro, ook voor een periode van maximaal drie jaar. Uw werkgever krijgt een vergoeding voor de kosten van verlof en vervanging.  

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • U moet een lesbevoegdheid hebben (po, vo, bve) of minimaal een bachelor opleiding (hbo)
 • U moet minimaal 20 procent van uw tijd lestaken hebben.
 • U moet de beurs terugbetalen als u de opleiding niet met goed gevolg afrondt of niet op tijd afrondt.
 • U moet de beurs terugbetalen als u niet meer bij een school werkt of binnen een jaar na het afronden van de opleiding niet meer in het onderwijs werkt. U kunt de beurs overigens wel meenemen van de ene naar de andere werkgever binnen het onderwijs.

Hoe kan ik een beurs aanvragen?

Er zijn speciale aanvraagperioden. De uitvoering is in handen van de Dienst Uitvoering Onderwijs van het minsiterie. Alle informatie over de uitvoering van de regeling en een aanvraagformulier vindt u op de site van DUO.

ZoekSO is een initiatief van de Algemene Onderwijsbond www.aob.nl

Disclaimer / Contact / Adverteren op deze site / Inloggen voor aanbieders / Aanmelden aanbieders

Uw favorieten favoriet logo

Geen opleidingen geselecteerd

 • Lid worden van AOb